Genveje:
Hop til hovedmenu  Hop til indhold  Hop til søgning

Boligkøb og budget

Finansiering og økonomi

 
Opdateret 27.08.2014

Boligkøb og budget

Et boligkøb er en stor investering, som de fleste skal låne til. Du bør derfor danne dig et overblik over, hvad du har råd til. Der er mange forhold, som har indflydelse på, hvad du har råd til.

Når du lægger dit budget, bør du overveje:

Boligsituation

Hvis du allerede er boligejer, har det betydning for finansieringen af den nye bolig. Har du økonomi - og temperament - til at købe en ny bolig, før du har solgt den gamle, og uden at vide, hvor længe du skal afholde dobbelte boligudgifter? Du skal blandt andet tænke på, at du ud over renter og afdrag på to boliglån, hvis du har lån i både ny og gammel bolig, også skal betale skat og afgifter to steder. Godt nok slipper du for at betale ejendomsværdiskat for den bolig, du ikke bor i, men du skal betale kommunal ejendomsskat for begge boliger. Det samme gælder renovationsafgift og lignende.

Uddannelse

Er du under uddannelse, bør du vurdere, hvornår din uddannelse er færdig, og hvornår det er realistisk, du kommer i job. Overvejer du afdragsfri finansiering, mens du er i gang med dine studier, skal du regne på, om du kan betale den meget højere ydelse, når den afdragsfrie periode ophører – også hvis du ikke er kommet i arbejde.

Job

Din indkomst er afgørende for, hvilke økonomiske forpligtelser du kan påtage dig. Forventer du at opretholde samme løn fremover? Kan du blive boende i den nye bolig, hvis du eller din partner skulle blive ledig?

Familie og samliv

Der er stor forskel på, om du køber din nye bolig alene, om I er to, eller om I er en familie. Hvis I er et par, skal ejerboligen så stå i begges navn, så I deler ejerskabet 50-50, eller skal der være en anden fordeling? Venter I familieforøgelse? Eller er der andre forhold i familien, som har indflydelse på boligvalg og -økonomi?

Økonomiske forpligtelser

Hvilke økonomiske forpligtelser har du i forvejen? Har du studiegæld, forbrugslån, billån eller andet? Hvilke faste udgifter har du, som du ikke kan eller vil skære ned på? Skal du købe nye møbler eller andet inventar i forbindelse med, at du køber bolig?

Fremtidsplaner

Har du planer om at (videre)uddanne dig, eller vil du gerne have råd til at tage orlov? Hvornår ønsker du at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet og gå på pension - og er det foreneligt med de boligudgifter, du vil have til den tid?

Bliv forhåndsgodkendt til et lån

Det er en god idé at få en forhåndsgodkendelse til et lån. Når du bliver forhåndsgodkendt, kigger penge- og realkreditinstituttet på dine indtægter og udgifter og regner ud, hvad du efter deres vurdering har råd til at købe bolig for og have af løbende udgifter til bolig. På den baggrund udsteder de normalt et bevis, der viser, hvor mange penge de er villige til at låne dig.

Udgifterne til eksempelvis ejendomsskat, vand og varme kan variere meget for forskellige boliger. Det budget, du lægger, er derfor kun foreløbigt. Når du har fundet en specifik bolig, skal du mere præcist regne ud, hvad det vil betyde for din økonomi at købe den.

Relateret indhold

Lånemarkedet

Hvilke lån skal du tage - og hvad koster det at låne? Prisen på penge kan være svær at ge..

Guide til boligkøb

Et boligkøb sker i flere faser. Først skal du klargøre ønsker og økonomi. Så skal du find..

Lov om finansiel virksomhed

Lov om finansiel virksomhed beskriver reglerne for banker og realkreditinstitutioner, her..

Krav til din kommende bolig

Skriv dine krav og ønsker til din kommende bolig ned i prioriteret rækkefølge, og gør din..