Genveje:
Hop til hovedmenu  Hop til indhold  Hop til søgning

5 enkle råd til et bedre indeklima

Indeklima

 
Opdateret 10.03.2015

5 enkle råd til et bedre indeklima

Som boligejer er du selv ansvarlig for indeklimaet i din bolig. Og der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at skabe et godt indeklima. Mange af de faktorer, som påvirker dit indeklimaet negativt, kan nemlig minimeres eller helt undgås. Hvis du følger de enkle råd på denne side, er du allerede godt på vej til at få en sund og behagelig bolig.

Den sunde bolig

Luft ud

Luft ud med gennemtræk flere gange om dagen. Udluftningen reducerer tilstedeværelsen af fugt, støv og kemiske stoffer og partikler i indeklimaet og sikrer frisk luft til dig og din familie. Udover den daglige udluftning kan du fx også forsyne din bolig med et ventilationssystem, der sikrer et jævnt og tilstrækkeligt luftskifte gennem hele dagen.  

Gør rent

Grundig rengøring én gang om ugen er vigtig for et godt indeklima. Især hvis du eller din familie lider af astma eller allergi. Støvsugning af gulv og møbler, gulvvask og aftørring af vandrette flader er med til at nedsætte støvmængden og antallet af allergener i boligen.

Det er også vigtigt, at du lufter ud under rengøringen, så det støv der hvirvles op, bliver ledt ud af boligen.

Begræns fugten

Vores daglige aktiviteter i hjemmet afgiver fugt til indeluften. Når du laver mad, skal du huske at lægge låg på gryderne og tænde for emhætten. Undgå også at hænge tøj til tørring indendørs.

En familie på fire tilfører hver dag luften i huset meget fugt. Fugten stammer bl.a. fra vores udåndingsluft, brusebade, madlavning og andre almindelige aktiviteter.

Hvis du ikke sørger for, at fugten kommer ud af huset, vil den afsætte sig på bl.a. vinduer, ydervægge, gulve og lofter. Fugt kan skabe grobund for dannelsen af råd og svamp i træværk, både skjult i konstruktioner og synligt på vægge og lofter.

I bygninger med dårligt isolerede ydervægge bør der ikke placeres møbler eller skabe helt op ad disse ydervægge, da det kan medføre kondens og skimmelsvamp.

Sæt varme på

Opvarmningen af din bolig (i fyringssæsonen) er også vigtig for at skabe et behageligt og godt indeklima. Normalt bør temperaturen ligge mellem 20-22 grader. Opvarmning og ventilation af din bolig er med til at nedsætte risikoen for fugtskader i boligen.

Når vi sover, afgiver vi meget fugt til soveværelset, så hvis du ønsker at sove køligt om natten, er det vigtigt, at soveværelset varmes op om dagen. Det er vigtigt at holde en minimumstemperatur på 18 grader i alle boligens rum, så fugtskader undgås.

Begræns kemikalierne

Dit indeklima bliver påvirket af de produkter og byggevarer, som du selv tager med ind i boligen. Nye møbler, elektronisk udstyr, maling og træplader afgasser kemikalier til indeluften, som samler sig i støvet, og derved forringes dit indeklima. Derfor er det vigtigt med god udluftning af boligen.

Det er særligt vigtigt, at du ikke anvender produkter indendørs, der kun er beregnet til udendørs brug.

Forbrugerprodukters afgasning af kemikalier til indeklimaet er reguleret af miljølovgivningen. Miljøstyrelsen har ansvar for reglerne om kemikalier i forbrugerprodukter og rådgiver om det. Du kan læse mere om forbrugerprodukter og kemi på Miljøstyrelsens hjemmeside. Byggevarers afgasning til indeklimaet er reguleret i bygningsreglementet.

Hvis du ønsker at begrænse mængden af kemikalier i hjemmet mest muligt, kan du gå efter produkter, der er mærket fx med Dansk Indeklima Mærkning, Svanen eller EU´s miljøblomst.

Relateret indhold

Energi

Mellem 30 og 40 pct. af samfundets energiforbrug er bundet i bygninger. Derfor betaler de..


Eksterne links

Dansk Indeklima Mærkning
Dansk Indeklima Mærkning (DIM) er en frivillig mærkningsordning for byggevarer og produkters påvirkning af indeklimaet.

Om svanen og blomsten
Blomsten er det europæiske miljømærke. Svanen er det nordiske miljømærke. Begge er officielt anerkendte af de danske myndigheder og har en uvildig kontrol.

Om kemi og forbrugerprodukter (PDF)
Fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen
www.mst.dk

Bolius
Boligejernes videnscenter