Genveje:
Hop til hovedmenu  Hop til indhold  Hop til søgning

Sikker hushandel - Huseftersynsordningen

Ejerbolighandel

 
Opdateret 04.06.2013

Sikker hushandel - Huseftersynsordningen

Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten er resultat af en bygningsgennemgang under huseftersynsordningen. Samlet giver de to rapporter en professionel og neutral gennemgang af boligens synlige skader og elinstallationernes tilstand. Huseftersynet er frivilligt, men det er en forudsætning, hvis du som sælger vil undgå at hæfte for skjulte skader ved boligen og som køber vil tegne en ejerskifteforsikring.

Du kan bestille et hus- og eleftersyn på et hus, et sommerhus og en ejerlejlighed. Det er dog ikke så tit, man laver eftersyn på ejerlejligheder. Når der laves tilstands- og elinstallationsrapport på en ejerlejlighed, skal ejerlejlighedens fælleseje nemlig gennemgås – ellers er rapporterne ikke gyldige. 

Film: Sikker hushandel - Om huseftersynsordningen

Filmen viser, hvordan du som sælger og køber bedst kan sikre din hushandel ved at bruge Huseftersynsordningen.

Se filmen og bliv klogere på hvorfor huseftersynsordningen er en god ide, når du handler hus.

Synstolkning Film 1

Sælger bestiller tilstandsrapporten

Sælger skal bestille en tilstandsrapport hos en bygningssagkyndig. Som sælger kan du alternativt få en ejendomsmægler til at formidle kontakt til et forsikringsselskab, der så finder en bygningssagkyndig, men ejendomsmæglerne må ikke formidle den direkte kontakt mellem sælger og bygningssagkyndig.

Tilstandsrapportens gyldighed og pris

Tilstandsrapporten er gyldig i seks måneder og koster 4.000 til 10.000 kr., alt efter størrelsen på boligen. Inden perioden udløber, kan du få rapporten fornyet for 6 måneder til en reduceret pris.

Rapporten er gyldig fra den dag, den beskikkede sagkyndige indberetter rapporten. Den beskikkede sagkyndige skal indberette en tilstandsrapport senest 14 dage efter gennemgangen af boligen.

Sælger bestiller elinstallationsrapporten

Det er sælger af boligen, der kontakter en autoriseret elinstallatørvirksomhed. Ejendomsmæglerne må ikke formidle den direkte kontakt mellem sælger og elinstallatørvirksomhed. Sælgers ejendomsmægler kan dog godt formidle kontakten til et forsikringsselskab, der så finder den autoriserede elinstallatørvirksomhed.

Elinstallationsrapportens gyldighed og pris

Elinstallationsrapporten er gyldig i et år og koster mellem 1.500 og 3.500 kr, alt efter størrelsen på boligen.

Hvorfor er et huseftersyn en god ide? 

Et huseftersyn er frivilligt, men det er en god idé for både køber og sælger. Samtidig er det en forudsætning, hvis du som sælger vil undgå at hæfte for skjulte skader ved boligen og som køber vil tegne en ejerskifteforsikring. Med en ejerskifteforsikring sikrer køber sig mod eventuelle skjulte skader ved boligen.

Som sælger kan du frigøre dig for dit almindelige ansvar for skjulte skader og mangler, hvis du:

  • Får lavet en tilstands- og elinstallationsrapport
  • Indhenter et tilbud på en ejerskifteforsikring
  • Skriftligt tilbyder køber at betale et beløb svarende til mindst halvdelen af den tilbudte samlede forsikringspræmie
  • Fremlægger tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og tilbuddet om ejerskifteforsikring INDEN køber afgiver et købstilbud.

Dit ansvar som sælger bortfalder ikke, hvis du ikke fremlægger rapporterne og tilbuddet om ejerskifteforsikring inden købstilbuddet. Som sælger skal du derfor af princip afvise et tilbud, hvis køberen afgiver tilbuddet uden at have set tilstands- og elinstallationsrapporterne. Forsikringen fritager dog ikke sælger for ulovligheder (medmindre der er tale om, at en el- eller vvs-installation er ulovlig i henhold til offentlige forskrifter), svig og grov uagtsomhed.

Sørg for at give adgang til hele boligen ved et eftersyn

Hvis du som sælger med vilje skjuler skader, tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du at blive holdt ansvarlig af køber. Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige og den autoriserede elinstallatørvirksomhed får adgang til hele boligen – også loftrum, kælder, udhuse m.m.

Hvis den beskikkede bygningssagkyndige eller den autoriserede elinstallatørvirksomhed ikke har tilstrækkelig adgang, vil bygningsdelen eller installationen blive angivet som ”utilgængelig.” Det kan skabe usikkerhed hos mulige købere. Det kan samtidig betyde en lavere salgspris, fordi køber vil søge at dække sig i forhold til de manglende oplysninger.

Som sælger skal du udfylde et sælgeroplysningsskema, når tilstandsrapporten bliver udarbejdet. Skemaet kan udfyldes sammen med den bygningssagkyndige.

Sælgeroplysningsskema

Skal du have lavet tilstandsrapport?

Find en beskikket bygningssagkyndig, som kan udarbejde en tilstandsrapport.

Gå til Boligejers konsulentsøgning

FILM: Sådan bruger du hustypebeskrivelserne

film 2 HE

Relateret indhold

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der dækker eventuelle skader i boligen, som ikk..

Sælgeroplysningsskema

Når sælger har valgt at bestille en tilstandsrapport, skal han udfylde et sælgeroplysning..

Lovgivning: Huseftersynsordningen

Huseftersynsordningen beskriver reglerne for, hvordan der skal udarbejdes en tilstandsrap..

Find en konsulent

I formidlingsbekendtgørelsen kan du læse om, hvilke regler der gælder, når en ejendomsfor..

Formidlingsbekendtgørelsen

I formidlingsbekendtgørelsen kan du læse om, hvilke regler der gælder, når en ejendomsfor..


Eksterne links

Sælgerfolder om Huseftersyn (PDF)
Information om Huseftersynsordningen til sælger - gælder fra 1. maj 2012

Køberfolder om Huseftersyn (PDF)
Information om Huseftersynsordningen til køber - gælder fra 1. maj 2012