Genveje:
Hop til hovedmenu  Hop til indhold  Hop til søgning

Forbered salget

Guide: Bolighandel

 

Forbered salget

1. Find rådgiver

Først og fremmest skal du overveje, hvor meget af salget du selv vil stå for, og hvor meget du vil inddrage en ejendomsmægler i salget.

Vælger du at bruge en ejendomsmægler, kan du med fordel kontakte to eller tre forskellige med henblik på at få en salgsvurdering. Når du har mødt ejendomsmæglerne er der måske en, du foretrækker frem for de andre og som du ønsker at arbejde videre med.

2. Vurdér prisen

Vurdér din bolig og find ud af, hvilken pris, du vil forlange for den. En ejendomsmægler kan hjælpe dig med en vurdering af din bolig, hvilket normalt er gratis, hvis vurderingen indhentes med henblik på salg. Du kan med fordel indhente vurderinger fra flere forskellige mæglere. Du kan også på internettet finde oplysning om salgspriserne på andre boliger i dit område og på den måde danne dig et indtryk af prislejet.

3. Indhent dokumenter

Når du har besluttet dig for at sælge din bolig, skal du skaffe en række dokumenter til brug for handlen, f.eks. tilstandsrapport, elinstallationsrapport, energimærke, tilbud på ejerskifteforsikring, BBR-meddelelse, ejendomsskattebillet og mange flere. De offentlige dokumenter er samlet i Ejendomsdatarapporten.

Hvis du sælger gennem en ejendomsmægler eller advokat, kan du vælge at lade vedkommende fremskaffe de dokumenter, som du ikke selv ligger inde med.

4. Få evt. udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport

En tilstandsrapport er resultatet af et huseftersyn, som udarbejdes af en beskikket bygningssagkyndig. En elinstallationsrapport er resultatet af et eleftersyn og udarbejdes af en autoriseret elinstallatør. Begge rapporter er en forudsætning for, at der kan tegnes ejerskifteforsikring under Huseftersynsordningen. Men vær opmærksom på, at køber skal have tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten, tilbud om ejerskifteforsikring samt din erklæring om, at du vil betale halvdelen af ejerskifteforsikringspræmien, inden køber afgiver tilbud på boligen. Ellers hæfter du som sælger for fejl og mangler!

5. Få udarbejdet en lovpligtig energimærkning

Når en bolig sælges, skal den have en gyldig energimærkning. En energimærkning er en vurdering af en bygnings energimæssige tilstand, men giver også forslag til, hvordan du kan spare energi.

På Boligejer kan du finde certificerede energifirmaer, som du kan indhente tilbud fra.