Tilbygninger

En tilbygning kan være en mulighed, hvis du savner plads og faciliteter i huset. Det kræver dog, at du ikke overskrider den tilladte bebyggelsesprocent på grunden, og at du får en byggetilladelse fra kommunen.

Bygge til eller flytte?

Før du kaster dig ud i at bygge til, er det værd at regne på, om omkostningerne ved en tilbygning opvejer omkostningerne ved at flytte. Det kan selvfølgelig være svært at sætte kolde tal på værdien af godt naboskab eller kvarterets kvaliteter i øvrigt. Alligevel er det en overvejelse værd, om du vil kunne få din investering hjem igen, hvis du på et tidspunkt vil sælge.

Beliggenheden spiller en stor rolle for, om det kan betale sig at bygge til eller ej. Jo højere kvadratmeterprisen er i området, jo bedre betaler det sig at bygge til. Desuden er der også omkostninger ved at sælge og flytte, omkostninger til det nye hus og eventuelle udgifter til istandsættelse eller ombygning. Dette skal også med i beregningerne.

Omvendt kan en tilbygning gøre en bolig mere attraktiv i et område, hvor det er svært at sælge. Her spiller størrelsen på tilbygningen også en vigtig rolle. Jo flere kvadratmeter, du bygger til, jo billigere bliver det pr. kvadratmeter. Dog skal du være opmærksom på, at beboelsesrum generelt er billigere end rum med mange tekniske installationer, fx badeværelse eller køkken.

Energirammeberegning ved tilbygning

En tilbygning skal leve op til en del love og krav. Blandt andet stilles der nogenlunde samme krav med hensyn til isolering og energiforbrug som til et nybyggeri. Derfor skal der udarbejdes en såkaldt energirammeberegning i forbindelse med ansøgningen om byggetilladelse.

Gør det selv-arbejde

Der er ikke noget i vejen for, at du selv står for arbejdet med tilbygningen, så længe vand-, afløbs- og elinstallationer udføres af autoriserede håndværkere. Hvis du skal bygge badeværelse i din nye tilbygning, er det dog ikke tilrådeligt, at du selv står for byggeriet.

Se Guide: badeværelser

Styr på byggeprocessen

Der er mange ting at holde styr på under et byggeprojekt. Også selvom du ikke bygger et helt hus, men blot renoverer eller bygger til.

Forløbet i et mindre byggeprojekt er dog nogenlunde det samme, som hvis du bygger fra bunden. Du skal stadig indhente tilbud, lave aftaler med håndværkerne, have styr på forsikringer, styre og føre tilsyn med byggeriet og sikre dig, at håndværkerne afleverer det, I har aftalt. Derfor kan du med fordel starte med at læse mere om byggeprocessen og få styr på det hele.

Læs mere om byggeprocessen