Åbn alleLuk alle

Fra idé til byggeri

Ethvert byggeprojekt starter som en idé og ender som et færdiggjort byggeri. Det gælder om at styre processen og bevare overblikket over, hvad du skal tage stilling til, hvornår.

Før byggeprocessen starter

Før du kaster dig over at sætte byggeprocessen i system, har du fået en idé om, at du vil bygge. Uanset om du vil bygge nyt, bygge til eller bare renovere, skal du have lidt styr på dit projekt, så du ved, hvilke håndværkere og rådgivere, du har brug for under selve byggeprocessen.

Først og fremmest er du nok optaget af, hvordan det, du vil bygge, skal se ud. Hvilke materialer skal du vælge og hvor meget har du råd til? Men efterhånden vil spørgsmål om alt fra konstruktioner og energiforsyning til byggetilladelse og lovgivning vælter ind over dig.

Under byggeprocessen vil du også sikkert også komme til at inddrage samarbejdspartnere - bl.a. rådgivere, håndværkere, leverandører og myndigheder.

Hvis du deler processen ind i faser, kan de hjælpe dig med at få overblik og holde styr på byggeriet.

Alle byggeprocesser er individuelle og hvad du gør hvornår kan variere i forhold til din personlighed, entrepriseformen, byggeriets kompleksitet, din økonomi osv.

Byggeprocessens faser

Byggebranchen arbejder ud fra en byggeproces, som kan beskrives med følgende fem faser:

  • Programfasen
  • Forslagsfasen
  • Projekteringsfasen
  • Udførelsesfasen
  • Brugsfasen.

De fem faser repræsenterer hver især en række opgaver, som skal gennemføres i den pågældende fase. Men faserne er ikke nødvendigvis et kronologisk forløb. Måske bliver du nødt til at springe lidt frem og tilbage mellem faserne - måske er du under tiden nødt til at gå tilbage til en tidligere fase for at gennemføre en opgave. Faserne repræsenterer grundlæggende de opgaver, som du bør gennemføre i næsten ethvert byggeprojekt.