Åbn alleLuk alle

Carporte, garager og udhuse

Carporte, garager eller udhuse er praktiske, men pas på, de ikke tager lys fra din bolig eller kommer for tæt på naboen.

Småbygninger på grunden

Reglerne til småbygningerne på din grund er ikke nær så omfattende som reglerne til selve huset, da de ikke må bruges til beboelse. Men der er dog en række krav i bygningsreglementet, som du skal overholde, når du bygger carport, garage, udhus eller skur.

Reglerne stiller krav til småbygningernes størrelse og placering på grunden i forhold til hus, vej og naboskel. Der kan også være forhold i lokalplanen, som har betydning. Småbygningerne kræver ikke byggetilladelse, hvis de er under 50 m2, men du skal som udgangspunkt anmelde arbejdet til kommunen, inden du går i gang.

Gør det selv-arbejde

Der er ikke noget i vejen for, at du selv bygger carport, garage eller udhus, men du må ikke selv etablere eventuelle faste vand-, afløbs- og el-installationer. Dette arbejde skal altid laves af autoriserede håndværkere.

Mange byggemarkeder sælger færdige samlesæt til carporte og skure, som du selv kan opføre. Vær dog opmærksom på, at følge anvisningerne i samlevejledningen. Hvis fx carporten bliver samlet forkert, kan den brase sammen.

Hvis du ønsker andre materialer og udseende, end du kan få i samlesæt, skal bygningen tegnes og bygges specielt helt fra bunden. Det kan du gøre selv eller få håndværkere til. Er du mere ambitiøs, kan du også vælge at få en arkitekt til at hjælpe dig med at sikre sammenhængen mellem denne bygning og huset.

Styr på byggeprocessen

Der er mange ting at holde styr på under et byggeprojekt. Også selvom du ikke bygger et helt hus, men blot renoverer eller bygger til.

Forløbet i et mindre byggeprojekt er dog nogenlunde det samme, som hvis du bygger fra bunden. Du skal stadig indhente tilbud, lave aftaler med håndværkerne, have styr på forsikringer, styre og føre tilsyn med byggeriet og sikre dig, at håndværkerne afleverer det, I har aftalt. Derfor kan du med fordel starte med at læse mere om byggeprocessen og få styr på det hele.

Læs mere om byggeprocessen