Åbn alleLuk alle

1. Faldgruber ved carporte, garager og udhuse

Undersøg lokalplaner, byplanvedtægter og deklarationer

Inden du begynder at planlægge dit projekt, skal du undersøge, om der er en tinglyst lokalplan, byplanvedtægt eller deklaration, som vedrører din ejendom og det aktuelle byggeri. Det kan fx dreje sig om bygningernes placering, afstand til skel eller en byggelinje mod vej. Du finder planer ved at slå op på din adresse på forsiden af Boligejer eller i 'Søg'.

Det er også en rigtig god idé at tale med dine naboer om byggeriet. Selvom du har retten på din side, er det sjældent værd at sætte godt naboskab over styr.

Undgå skader på bygningens konstruktion

Carporte, udhuse og andre småhuse skal være vejrbestandige og kunne modstå de stærke naturkræfter. Stormskader (på fx tag og tagdækning, stopler, glas, hegn osv.), sneskader og nedstyrtning er reelle risici og dårligt byggeri forhøjer risikoen. Hvis dit byggeri skal kunne modstå ekstraordinære vejrforhold, er det ekstremt vigtigt, at stabiliteten er i orden. Derfor bør du ikke gå på kompromis med stabiliteten i konstruktionen – det kan let medføre omkostninger på et senere tidspunkt, når det blæser op. Sørg for at fagfolk tjekker styrken og stabiliteten, hvis du ikke selv er helt sikker.

Bevar lyset i din bolig

En lille bygning på din grund kan let komme til at tage lys fra resten af boligen. Hvis du har plads til det, er det en god idé at overveje, hvordan bygningen ligger i forhold til lysindfaldet i din bolig i øvrigt. Kommer den til at tage lys fra dine stuer og har kan du lave en konstruktion, som tillader lyset at strømme igennem bygningen?

Undgå vandskader - også hos naboen

Når du bygger carport eller andre småbygninger på din grund, bør du også overveje, hvordan du kommer af med det vand, der rammer bygningen i regnvejr. Du må ikke lede vandet over på naboens grund, og du vil ikke have det til at blive på overfladen af din egen grund.

Tænk vandafledningen igennem. Hvis du ikke kan lede vandet væk via det eksisterende afløb på grunden, kan du overveje, om du skal etablere en faskine, som kan samle regnvandet op. Det kræver en tilladelse fra din kommune, hvis du vil etablere en faskine.

Læs mere om faskiner

Dækker håndværkerens forsikringer?

Under byggeriet kan byggematerialer desuden i perioder ligge ubeskyttet hen. Bliver noget stjålet eller beskadiget, hæfter du selv for tabet med mindre du tegner en forsikring i forbindelse med byggeriet. Derfor kan det godt betale sig at overveje, om du selv skal købe materialerne ind, eller du overlader indkøb til håndværkeren.

Når du selv bygger med

Hvis du selv deltager i byggeriet sammen med håndværkere, og der senere opstår problemer, kan det rent juridisk være svært at afgøre, hvem der ansvarlig for eventuelle fejl – du selv eller håndværkerne. Derfor kan det også være problematisk at få erstatning for skader eller fejl, når du har lavet noget af arbejdet selv.