Åbn alleLuk alle

Finansiel rådgivning

Finansielle virksomheder skal følge det regelsæt for rådgivning, der findes i bekendtgørelsen for god skik for boligkredit. Og de skal dokumentere rådgivningen i en tjekliste, som du skal have en kopi af ved optagelse af lånet. Du kan også overveje at benytte uafhængig finansiel rådgivning.

Uafhængig rådgivning

Finansielle virksomheder lever ikke af at rådgive dig ved dit boligkøb – de lever af at sælge lån. Du kan med fordel finde en uafhængig rådgiver, som kan anlægge et helhedssyn på din økonomi og rådgive dig om dine muligheder. Spørg venner og bekendte – og søg på nettet for at finde uafhængige finansielle rådgivningsvirksomheder, som er certificeret af Finanstilsynet.

Husk at sammenligne priser og ydelser, når du skal finde den rådgiver, der passer til din situation. Standardydelser kan have en lavere pris, mens mere komplekse sager omvendt kan betyde, at en lidt dyrere – men mere specialiseret – rådgivning, kan være et godt valg. Tjek rådgiverens kompetencer, baggrund og certificering, inden du indgår aftale.

Finanstilsynet fører tilsyn og underretter forbrugerombudsmanden, hvis en finansiel rådgiver ikke har overholdt retningslinjerne og påført en kunde tab. Husk derfor at få rådgivningen på skrift og gemme al dokumentation.

Realkredit og boliglån

Den mest almindelige finansiering af boligkøb er realkreditlån med pant i boligen. Helårsboliger må belånes med 80 % af realkreditinstituttets vurdering af boligens værdi, mens grænsen er 60 % for sommerhuse og 40 % for byggegrunde.

Der findes en række forskellige realkreditlån, og det er vigtigt, at du vælger den belåning, der passer bedst til netop din situation. Du kan for eksempel få fast eller variabel rente med rentegaranti og/eller afdragsfrihed.

Som køber skal du selv tilvejebringe 5 % af købesummen. De 5 % kan komme fra din egen opsparing, eller de kan komme fra et allerede eksisterende lån eller eksempelvis en kassekredit. De resterende 15 % del af købesummen kan finansieres på flere måder, typisk via et boliglån i banken.

Sammenlign priser på lån

Der er forskel på, hvad det koster at låne i forskellige realkreditinstitutter. Sørg derfor for at sammenligne forskellige muligheder, inden du vælger.

På Realkreditrådets hjemmeside kan du finde en oversigt over omkostninger ved optagelse af realkreditlån hos BRFKredit, Nordea Kredit, Nykredit, Realkredit Danmark og Totalkredit.

Du kan også sammenligne priser på boliglån ved at benytte Forbrugerrådet og Finansrådets portal pengepriser.dk.

Klagemuligheder

Du kan klage, hvis du har lidt tab på grund af forkert eller manglende rådgivning fra din professionelle rådgiver. Du kan også klage, hvis du mener, at rådgiveren har ydet for lidt i forhold til prisen. Din klage kan føre til erstatning eller nedslag i rådgiverens pris. Ejendomsmæglere, bygningssagkyndige og advokater har en ansvarsforsikring, der kan dække tab, som rådgiverne har forårsaget under bolighandlen.

Klager over pengeinstitutter:

Pengeinstitutankenævnet, Amaliegade 8 B, 2, 1022 København K.:
www.pengeinstitutankenaevnet.dk

Klager over realkreditinstitutter:

Realkreditankenævnet, Krabbeholmsvej 5, 2700 Brønshøj:
www.ran.dk

Uafhængig finansiel rådgivning

Hvis den rådgivning, du har fået fra en uafhængig rådgiver, ikke lever op til det aftalte, kan du først prøve at finde en løsning via Center for Klageløsning.

Hvis det ikke hjælper, kan du klage til Forbrugerklagenævnet

Regler

Bekendtgørelse om god skik for boligkredit

Rummer bl.a. tjekliste for rådgivning

Bekendtgørelse om kompetencekrav til boligkreditgivere og boligkreditformidlere

Lov om finansielle rådgivere og boligkreditformidlere

Loven bestemmer bl.a. at en finansiel rådgiver skal have en særskilt tilladelse fra Finanstilsynet for at rådgive om boligkredit.