Officielle ejere af lejlighed

  • Opdateret 3. december 2019

Spørgsmål

Min kæreste og jeg vil gerne flytte sammen i en lejlighed, hvor hendes navn står skrevet på skødet.

Hun har lånt 33% i realkredit og de resterende penge har hun lånt af sine forældre. Planen er, at vi laver en samejeoverenskomst, hvori det bl.a. står skrevet, at vi betaler 50% af alle udgifter, lån, vedligeholdelse og renovering af lejligheden. I den forbindelse står det også skrevet, at jeg dermed har ret til 50% af friværdien og 50% af en eventuelt gevinst ved salg.

Mit spørgsmål er:

Er ovenstående muligt juridisk set?

Kommer jeg ikke til at skulle betale 15% i gaveafgift eftersom jeg ikke står registret som den officielle ejer af lejligheden?

Svar

Kære Spørger,

Der kan godt indgås en overenskomst på de skitserede vilkår. Idet I ikke ejer aktivet sammen, vil det imidlertid ikke være korrekt at kalde det en samejeoverenskomst.

I forbindelse med indgåelse af en aftale på de skitserede vilkår, bør begge parter imidlertid nok overveje, hvorvidt der er rimelighed i en konstruktion som den angivne. Dette afhænger naturligvis langt overvejende af, hvorvidt der på tidspunktet for overenskomstens indgåelse er en allerede eksisterende friværdi i ejendommen, da man i så fald bør overveje at forholde sig hertil. Ligeledes bør man overveje, hvad der skal ske i forbindelse med en eventuel negativ friværdi.

Vedrørende andet led af spørgsmålet vil der helt oplagt skulle svares gaveafgift af den andel af friværdien, som en ikke registreret ejer modtager i forbindelse med ophævelse af samejet. Det vil imidlertid bero på en konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, idet det afgørende er, om man rent skatteretligt kan konkludere, at der er præsteret modydelse. Såfremt det skal sikres, at der ikke skal svares gaveafgift, skal der registreres delt ejerskab, idet der i den forbindelse vil skulle betales en markedsmæssig pris for den halvdel der derved overdrages.

Med venlig hilsen

Rasmus H. E. Agathon
Dansk BOLIGadvokat, Frederiksberg

Dette spørgsmål er besvaret af:

Rasmus Hannibal Edberg Agathon
Har du husket at læse det med småt, og har du det fulde overblik over forpligtelserne ved handlen?​

Ellers er det en god idé at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen og lade Virtus’ boligadvokater rådgive dig i købet af din drømmebolig.

​Virtus’ boligadvokater har mange års erfaring inden for ejendomshandel, bolighandel og lejeret. Vi hjælper vores klienter med købet af deres drømmeboliger og styrer dem sikkert igennem faldgrupperne ved køb af ejerboliger og andelsboliger. Vi fører derudover retssager omkring mangler ved fast ejendom og har derved skabt en specialistviden inden for mange af de områder, der typisk kan give udfordringer efterfølgende.

​Vores boligadvokater udarbejder en overskuelig oversigt over de væsentlige forpligtelser samt forhold, som man som køber skal være opmærksom på. Herudover styrer Virtus boligadvokater processen sikkert i mål ved tinglysning af skøde, udarbejdelse af refusionsopgørelse og en positiv koordinering med mægler og bank.

Se Tidligere Indlæg fra eksperten