.
     Kan du ikke læse nyhedsbrevet - Se online version i din browser ›
.

Indhold

› Internationale erfaringer til Bornholm: Kom til workshop den 14.-15. januar
› Ny undersøgelse: Bornholmske erhvervsledere vil gerne samarbejde
› Fælles indgang til Bornholm skal lokke flere gæster til øen
› Bornholm som grønt testlaboratorium
.
Workshop
.
.

Internationale erfaringer til Bornholm: Kom til workshop den 14.-15. januar

Den 14.-15. januar er der rig mulighed for at møde nye samarbejdspartnere og få gode råd om klyngesamarbejde med på vejen. Det sker, når Klyngeprojektet inviterer til workshop på Bornholms Akademi i Knudsker. Blandt sparringspartnerne er den verdenskendte newzealandske klyngeekspert Ifor Ffowcs-Williams, der vil give gode råd til de deltagende virksomheder, sætte fokus på mulighederne ved tværgående klyngesamarbejde på Bornholm og fortælle om de nyeste internationale tendenser inden for klyngeudvikling.


Ud over spændende oplæg og kvalificeret sparring giver workshoppen gode muligheder for at udveksle erfaringer med andre virksomheder i det bornholmske erhvervsliv og skabe værdifulde relationer til potentielle samarbejdspartnere.


Er du beslutningstager i en virksomhed, som enten allerede deltager i et klyngesamarbejde, eller som overvejer at deltage, så er programmet den 14. januar målrettet dig. Den 15. januar henvender programmet sig til erhvervsfremmeaktører, erhvervsorganisationer og vidensinstitutioner på Bornholm.


Bag Klyngeprojektet står Væksthus Hovedstadsregionen og Business Center Bornholm. Deltagelse i workshoppen er gratis, og du kan se det fulde program for workshoppen og tilmelde dig her.

.
.
.

Ny undersøgelse: Bornholmske erhvervsledere vil gerne samarbejde

Grafer .

Ni ud af ti bornholmske erhvervsledere mener, at samarbejde mellem virksomheder er nødvendigt for at skabe vækst på Bornholm, og otte ud af ti kan se et vækstpotentiale i at samarbejde med andre bornholmske virksomheder. Tallene kommer fra en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Userneeds på vegne af Væksthus Hovedstadsregionen og Klyngeprojektet. Undersøgelsen viser, at der generelt er stor vilje til at samarbejde, og det tegner godt for udviklingen af erhvervsklynger på Bornholm.


"De bornholmske virksomheder har for alvor fået øjnene op for, at der kan ligge et stort forretningsmæssigt potentiale i at samarbejde med hinanden. Det er det helt rigtige udgangspunkt for udviklingen af Klyngeprojektet," siger Lars Albæk, projektleder for Klyngeprojektet. Han håber, at endnu flere virksomheder vil få øjnene op for de muligheder, der kan ligge i at deltage i et klyngesamarbejde.


Der er i øjeblikket seks erhvervsklynger på Bornholm med fokus på henholdsvis turisme, kunsthåndværk, fødevarer, bygge & anlæg, jordbrug og maskiner & teknik. Hensigten er nu at skabe mere samarbejde på tværs af de enkelte klynger, fortæller Lars Albæk.


Læs mere om Klyngeprojektet og de seks erhvervsklynger her.


For mere information om undersøgelsen, kontakt Lars Albæk her eller på 3010 8109.

.
.
.

Fælles indgang til Bornholm skal lokke flere gæster til øen

Fem bornholmske hoteller og feriecentre i turismeklyngen vil gøre det nemmere for øens turister at planlægge deres ferie. De har med hjælp fra Klyngeprojektet lanceret en fælles indgang til Bornholm med hjemmesiden enjoybornholm.dk.


Ideen med hjemmesiden er at samle øens aktiviteter, seværdigheder og overnatningsmuligheder, så øens gæster kan skræddersy og booke hele deres ferie ét sted. Enjoybornholm.dk byder også på pakkerejser med temaer som golf, gourmet eller wellness.


"Med enjoybornholm.dk har vi gjort det langt lettere at booke og planlægge ferien på Bornholm. Vi håber naturligvis, at vores fælles initiativ kan lokke flere gæster til øen - også uden for højsæsonen. Og vi forventer, at samarbejdet allerede til næste sæson vil kunne mærkes på bundlinjen i form af flere gæster," siger formand for turismeklyngen Klaus Juhl, der driver Hotel Friheden i Sandkås.


Udover den fælles hjemmeside samarbejder turismeklyngens deltagere også om et fælles nyhedsbrev og udviklingen af et kundeloyalitetsprogram. Det overordnede mål er at skabe et tværgående samarbejde blandt bornholmske aktører inden for turisme og oplevelser om en fælles markedsføring af Bornholm som et attraktivt rejsemål for oplevelsesturister.


Se mere på www.enjoybornholm.dk eller kontakt Klaus Juhl her eller på 5648 0425.

.
Bornholm
.
.

Bornholm som grønt testlaboratorium

Den spirende erhvervsklynge Bright Green Laundry Technology vil gøre Bornholm til testlaboratorium for grønne vasketeknologier og ved hjælp af den nyeste teknologi gennemføre målinger af miljøvenlig tøjvask.


Bornholm er udset til at være testlaboratorium, fordi øen har en ideel størrelse og infrastruktur. Valget af Bornholm betyder, at projektet kan blive en stor forretningsmulighed for andre bornholmske virksomheder inden for eksempelvis energi-, maskin- og teknikbranchen. Samarbejdet bliver i opstartsfasen hjulpet godt på vej af Klyngeprojektet, og initiativtagerne til projektet er bl.a. Jensen Denmark A/S og Teknologisk Institut.


"Der ligger et enormt stort potentiale for både grønne og økonomiske besparelser, hvis vi i fællesskab formår at udvikle nye, mere miljøvenlige teknologier. Ideen er at samle landets førende kompetencer inden for vand, energi, miljø og tøjvask og skabe et udviklingsmiljø, der kan frembringe og teste nye grønne, kommercielle vasketeknologier. Og jeg håber meget, at det lykkes os at skabe interesse for projektet hos en lang række innovative virksomheder både på og uden for Bornholm," lyder budskabet fra Steen Nielsen, adm. direktør for Jensen Denmark A/S.


Bright Green Laundry Technology var i weekenden en del af den bornholmske Bright Green Island-stand på den internationale klimamesse Bright Green Expo i Forum i København.


For mere information om Bright Green Laundry Technology (BGLT), kontakt Steen Søgaard-Pedersen, BGLT-projektleder her.

.
.