Åbn alleLuk alle

1. Prisfastsættelse af bolig

Ejerboliger, herunder almindelige sommerhuse, huse, ideelle anparter og ejerlejligheder, udgør langt den overvejende part af boligmassen. Her er prisdannelsen fri.

Sæt den rigtige pris

At der ikke er eksakt prisdannelse på boliger indebærer, at der altid i forbindelse med prisfastsættelse af boligen vil indgå en vis grad af skøn. Man kan derfor sige, at den ”rigtige” pris på en bolig er den, som en given køber er villig til at betale, og som sælger samtidig er villig til at sælge for.

Indledningsvis i salgsprocessen skal der fastsættes en fornuftig udbudspris. Udbydes ejendommen for billigt, risikerer du at miste penge. Udbydes den for dyrt, risikerer du at miste potentielle købere.

Du kan se priser på tidligere salg ved at slå op på enkeltboliger på forsiden af Boligejer eller under 'SØG'

Du kan også gå til boliga.dk under ”salgspriser”, hvor du kan søge på kommune, postnummer, vejnavn, ejendomstype (villa, ejerlejlighed, fritidshus), periode mv. http://www.boliga.dk/salg

Tilsvarende søgning finder du på boligsiden.dk under ”salgspriser” http://www.boligsiden.dk/salgspris

Individuelle forhold ved boligen og personlige præferencer hos sælger og potentielle købere gør sig ofte gældende i prisfastsættelsen. Hustypen kan være afgørende, - er det en patriciervilla, et parcelhus eller funkishus? Byggeår, byggestil, beliggenhed på grunden, antal badeværelser og deres stand, køkkenets størrelse og stand samt beliggenheden generelt indenfor postnummeret er alle faktorer, der har betydning for den konkrete prisfastsættelse.

Bolighed.dk, som er ejet af Nykredit og en række banker, prøver netop at udregne nogle mere induviduelle priser.

Du kan også undesøge markedet for tilsvarende boliger, som er udbudt i dit område.

Brug af rådgiver

Ejendomsmæglere og valuarer er uddannet til at vurdere en realistisk salgspris for en bolig ud fra forskellige givne scenarier.

Er du i tvivl om, hvad udbudsprisen bør fastsættes til, kan du kontakte den lokale ejendomsmægler og bede om at få foretaget en ejendomsvurdering. En sådan koster penge, typisk mellem kr. 5.000 og kr. 10.000. Det er ikke tilladt at bruge en “gratis salgsvurdering” til prisfastsættelse, når man selv vil stå for salget af sin bolig.