Hvordan skal udgifterne deles?

Spørgsmål

22.02.2019

Hej Brevkasse!

Jeg ejer et rækkehus i lige forhold (bortset fra noget særeje) med min ex (samboende, ej gift), som fraflyttede for et års tid siden, men lod mig sidde i huset indtil vi var klar til et salg. Hun bor i en lejelejlighed nu og betaler ingenting til huset, som jeg jo mener, at hun godt nok ikke bor i men samtidigt har investeret i, og derfor har et ansvar for vedligeholdelse m.v.

Mit spørgsmål går på, hvor meget jeg kan opkræve hos hende - og om hun omvendt kan kræve husleje af mig? Jeg mener, at vi skal dele udgift til realkreditlån (hun har jo lånt halvdelen), ejendomsskat, forsikring (dels villa men også indbo, da hun opbevarer ting her) samt vedligeholdelsesudgifter. Jeg betaler som nævnt hele realkreditlånet, men hun får fradrag for halvdelen (automatisk ved Skat). Omvendt har jeg ladet mig fortælle, at hun kan kræve husleje. Så hvordan ser regnestykket principielt ud? Hvad gør man ift. rentefradraget (jeg kan vel ikke bare skrive den totale renteudgift på min årsopgørelse)?

På forhånd tak!

Svar

Kære spørger

I skal begge betale halvdelen af alle fast udgifter på huset, dvs. realkreditydelser, ejendomsskat, forsikring, vedligeholdelsesarbejder m.v. Forbrugsudgifter som el, vand og varme skal alene betales af dig som bruger af huset. Omvendt kan din eks. kræve husleje af dig, hvilken vil svare til halvdelen af den husleje, som et hus som jeres sædvanligvis kan bære i lejeindtægt.

Rentefradraget kan du intet gøre ved, medmindre du køber din eks. ud og overtager den fulde gæld.

Henrik Palmkvist
Danske Boligadvokater, København

Dette spørgsmål er besvaret af:

Henrik Palmkvist

Specialeområder er: Køb og salg af fast ejendom, Andelsbolig- og ejerforeningsforhold, Entrepriseret, Mangler ved fast ejendom, Lejeret og retssager.

Se ekspertens hjemmeside

Se tidligere svar fra eksperten

Stil et spørgsmål til Danske BOLIGadvokater

Danske Boligadvokater

Du skal svare på nedenstående spørgsmål for at forhindre spam. Svaret skal skrives med bogstaver.

Senest besvarede spørgsmål