Ejer bolig sammen med venner

Spørgsmål

23.01.2013


Jeg håber, I rådgive mig omkring vores bolig. Vi købte i 1984 en større bolig sammen med vores venner. Huset har et famlie status. Nogle år efter købet besluttede vi os for at, lave det om til ideelle anparter, med tinglyst samejeoverenskomst og alt hvad der hører med til det. Derefter har vi haft hver vores prioritetsudgifter på hver vores etage. Sådan er det gået i snart 29 år. i forbindelse med en ny låneomlægning nu, stiller vores kreditforeningen nu krav om, at vi får det lavet om til 2 familiestatus. jeg kan se, at der kan dispenseres fra lovligheden for enfamiliestatus med ideelle anparter, hvis det er lavet for lang tid siden. Vi har aldrig vist at man ikke kan have ideelle anparter i enfamilies hus ingen har sagt/ bemærket dette, så det er lidt af et chok for os. Hvad skal der til for, at vi evt.kan beholde vores status som enfamilies hus - eller duer det bare ikke? Vi er bekymret for, at det vil koste os dyrt at ændre dette.

Svar


Kære spørger

Opdeling af ejendommen til tofamiliestatus indsendes til kommunens tekniske forvaltning. I dén forbindelse skal der bl.a. udfærdiges matrikelkort af en landinspektør. Jeg gør ikke udtale mig om prisen herfor, men det bør undersøges hos landinspektøren.

Der kan i øvrigt hentes god rådgivning hos kommunens tekniske forvaltning. Hvis I vil sikre jer, at alting foregår forskriftsmæssigt, kan I anmode en boligadvokat om bistand hertil. Men husk at få et pristilbud forinden.

Umiddelbart forventer jeg ikke, at det vil give anledning til problemer at søge om en sådan opdeling. Tradionelt er det betydeligt vanskeligere at lave en tofamiliebolig om til énfamiliebolig end omvendt.

I øvrigt bør I afkræve kreditforeningen en nærmere redegørelse for, hvorfor man pludselig kræver denne opdeling. I øvrigt er der intet i vejen for, at I undersøger muligheden for at foretage låneomlægning med et andet realkreditinstitut.

Med venlig hilsen

Thomas Hjorth, advokat (L)
Dansk BOLIGadvokat, Bagsværd

Stil et spørgsmål til Danske BOLIGadvokater

Danske Boligadvokater

Du skal svare på nedenstående spørgsmål for at forhindre spam. Svaret skal skrives med bogstaver.

Senest besvarede spørgsmål