2-families hus

Spørgsmål

14.04.2014


Jeg vil gerne høre om hvordan jeg skal forholde mig. Jeg har et 2 familiers byhus i Århus. Det står også som en andelsforening, som min mand lavede for mere end 30 år år siden. I dag ejer jeg huset og det bliver ikke brugt som andelsforening mere. Jeg udlejer den øverste lejlighed. Jeg kan ikke mere passe det store hus og have, og vil sælge det, men det er svært da folk vil købe det som et 1 famliehus. Hvordan skal jeg forholde mig?

Svar


Kære Spørger

Du har et hus, der har status som 2-familiesejendom og som er ejet af en andelsforening, hvori du er eneste andelshaver. Nu ønsker du at sælge.

Sagen kan gribes an på flere måder, og du må sikre dig rådgivning, der gør det på den mest hensigtsmæssige måde.

Det kan - afhængigt andelsforeningens vedtægter - være at lade foreningen sælge ejendommen og derefter opløse foreningen og udlodde formuen til dig.

Det kan i nogle tilfælde lade sig gøre at sammenlægge 2 lejligheder til en. Det afhænger bl.a. af forholdene i ejendommen eventuelt kombineret med kommunens praksis. I Boligreguleringslovens § 46, stk. 2, er bl.a. bestemt, at kommunalbestyrelsen ikke kan nægte samtykke til sammenlægning, hvis arealet efter sammenlægning ikke overstiger 130 kvm. I det fleste kommuner dispenserer man efter ansøgning fra denne bestemmelse og tillader at den sammenlagte lejlighed har et større areal.

Det er dog efter min erfaring meget sandsynligt, at man ved salg af ejendommen enten kan finde købere, der selv vil stå for en eventuel sammenlægning, ligesom der efter omstændighederne kan være mulighed for at sælge lejlighederne som villalejligheder (ideelle anparter).

Du oplyser desuden, at du p.t. udlejer en lejlighed i ejendommen, hvilket der kan være anledning til at have særligt fokus på.

Kontakt en lokal BOLIGadvokat og få en nuanceret rådgivning. Der lyder som om, at der er mange spændende muligheder.

Med venlig hilsen

Anders Welding
Dansk BOLIGadvokat, Amager

Stil et spørgsmål til Danske BOLIGadvokater

Danske Boligadvokater

Du skal svare på nedenstående spørgsmål for at forhindre spam. Svaret skal skrives med bogstaver.

Senest besvarede spørgsmål