Bopælspligt?

Spørgsmål

04.01.2008

Hej
Min gamle far ejer og bor i en lille lejlighed i Frederikssund, som han meget gerne vil lade mig enten købe eller arve (hvis jeg arver den, skal min søster ifølge aftale betales ud af hendes arveandel). På nuværende tidspunkt opholder jeg mig det meste af tiden i udlandet (Island), men har min folkeregisteradresse på min fars bopæl i Frederikssund. Jeg har tilhørt denne kommune i hele mit liv (42 år), men har dog planer om at flytte min adresse til Island, da jeg i 2008 skal have flyttet en stor del af mine ejendele hertil.

Spørgsmålet er om jeg kan eje en lejlighed i Danmark, selvom jeg er bosiddende og/eller opholder mig i udlandet på ubestemt tid? Jeg har ladet mig fortælle, at "lovgivningen" gør det er yderst vanskeligt for udlandsdanskere, at bevare et tilhørsforhold til Danmark og evt holde en mulighed åben for at flytte tilbage - uden at skulle starte helt forfra.

Jeg har desuden hørt om bopælspligt, men kan forstå at dette begreb er meget omdiskuteret, og at der er stor uenighed om, hvorvidt det rent faktisk er lovligt at hæfte bopælspligt på beboelser i byzoner. Og kan DK fortsat håndhæve en 30 år gammel midlertidig lovgivning, som EU har afsagt dom over?
Eller er loven om bopælspligt blot tilfældigt håndhævet af diverse kommuner og borgmestre rundt i landet, som af tvivlsomme årsager ønsker en "regulering" af kommunens borgere? Hele spørgsmålet om bopælspligt er uigennemskueligt, synes jeg.
Mit spørgsmål er: hvordan er mine muligheder for at eje en lejlighed i Danmark, som jeg i så fald vil opholde mig i ca. 3-5 uger i kvartalet?
Gælder der forskellige regler alt efter om jeg køber lejligheden eller arver den?
Hvordan forholder jeg mig, så jeg bevæger mig på den rette side af lovgivningen?
Er der ved min fars evt salg af lejligheden til mig nogle juridiske spidsfindigheder, jeg skal være opmærksom på? Er det rigtigt at han kan sælge den billigere end den offentlige vurderingspris?
Med venlig hilsen
Karin

Svar

Kære Karin


Dine spørgsmål er meget onfattende og går noget udover hvad jeg blot kan besvare i en mail. Det er vigtigt at drøfte omstændigheder og evt. forudsætninger i.f.m. en besvarelse.

Du kan købe din fars lejlighed til den offentlige ejendomsværdi minus 15 % , så det kan bestemt være formålstjenligt. Din søster må så kompenseres på anden vis.


Det er svært at kommentere dine bemærkninger vedr. bopælspligt. Faktum er, at bestemmelserne findes. Det er forskelligt hvordan kommunerne håndhæver bestemmelserne.

Du må spørge kommunen, om de vil tillade, at du ejer og benytter lejligheden, uden at det udløser bopælspligt. Hvis ikke kan du godt eje en anden lejlighed - uden bopælspligt. Ellers vedbliver du med at være skattepligtig til Danmark.


Med venlig hilsen


Thomas Damsholt
Dansk BOLIGadvokat, Lyngby

Dette spørgsmål er besvaret af:

Erik Turley

Rådgivning om køb af fast ejendom, Lejeforhold, Entrepriseret og Retssager

Se ekspertens hjemmeside

Se tidligere svar fra eksperten

Stil et spørgsmål til Danske BOLIGadvokater

Danske Boligadvokater

Du skal svare på nedenstående spørgsmål for at forhindre spam. Svaret skal skrives med bogstaver.

Senest besvarede spørgsmål