Jeg ønsker at købe halvdelen af min mors hus

Spørgsmål

17.09.2015


Hej, Jeg har boet sammen med min mor siden min far døde i 2011. Hun ejer huset, vi bor i, men sidder dog i uskiftet bo. Jeg vil gerne købe mig ind i det, så jeg ejer halvdelen. Men vi ved ikke rigtig hvordan vi griber det an. Min mor har snakket med to forskellige i hendes kreditselskab, som sagde noget forskelligt. Kan I svare mig på hvordan jeg skal gribe det an??

Svar


Kære spørger
Hvordan du skal gribe det an, afhænger af jeres konkrete situation. Du bør derfor kontakte en boligadvokat, der kan hjælpe jer, herunder også med udarbejdelse og tinglysning af skøde.

Som oftest vil der i en situation som jeres være gæld i huset. Denne gæld hæfter alene ejeren for. Når en anden person, som dig, køber en halvpart i huset, vil det sædvanligvis ske på den måde, at køberen indtræder i gældsforpligtelsen. Købesummen svarer i så fald til halvdelen af gælden. Indtrædelse i gælden kræver dog panthavernes accept.

Hvis der er friværdi i huset, kan det endvidere blive aktuelt ¿ udover at indtræde i gældsforpligtelsen ¿ at betale et kontantbeløb til husets ejer som del af købesummen.

Du og din mor kan i princippet frit aftale, hvor stor købesummen skal være. Bemærk dog, at hvis købesummen afviger fra ejendommens værdi, er der risiko for, at I kan blive beskattet. SKAT har en fast praksis, hvorefter salg til +/- 15% af den offentlige værdi ikke vil udløse skattebetaling.Med venlig hilsen / Best regardsHenrik Palmkvist
Dansk BOLIGadvokat, København

Dette spørgsmål er besvaret af:

Henrik Palmkvist

Specialeområder er: Køb og salg af fast ejendom, Andelsbolig- og ejerforeningsforhold, Entrepriseret, Mangler ved fast ejendom, Lejeret og retssager.

Se ekspertens hjemmeside

Se tidligere svar fra eksperten

Stil et spørgsmål til Danske BOLIGadvokater

Danske Boligadvokater

Du skal svare på nedenstående spørgsmål for at forhindre spam. Svaret skal skrives med bogstaver.

Senest besvarede spørgsmål