1. Vælg institut og rådgiver

For de fleste mennesker er boligkøb livets største investeringsbeslutning – med stor betydning for økonomien mange år frem. Derfor bør du også overveje finansieringsmulighederne og få rådgivning, inden du finder boligen.

Valg af institut og rådgiver

Du bør på forhånd overveje hvilken bank og hvilket realkreditinstitut, der skal være med til at finansiere dit boligkøb. 85 procent af de danske boligejere har bank og realkreditlån i samme koncern/banksamarbejde. Det skyldes, at næsten alle danske banker arbejder fast sammen med et realkreditinstitut.

Så vil du have tilbud fra flere långivere, skal du være opsøgende. Orientér dig på penge- og realkreditinstitutternes hjemmesider, hvor du kan regne på forskellige låntyper. På den måde kan du finde og sammenligne bidragssatser og øvrige omkostninger ved lånet. Ved at indhente tilbud fra flere udbydere står du bedre i forhandlingerne om vilkår for finansieringen. Brug også de prissammenligningsportaler, der findes på nettet.

Når du bliver boligejer med realkreditlån får du et finansielt produkt, der indebærer en vis grad af spekulation. Du skal også tænke på, at banker og realkreditinstitutter er både rådgivere og sælgere af deres produkter. Det kan derfor være en god idé, at du rådfører dig med en uvildig rådgiver, inden du træffer endelig beslutning om valg af lån.

Sammenlign priser med prisguider og beregnere

Du kan finde låneberegnere på alle institutternes hjemmesider. Her skal du være særligt opmærksom på bidragssatserne, som under det nuværende lave renteniveau kan være højere end den rente, du skal betale på lånet, især på de variabelt forrentede lån. Også stiftelsesomkostningerne kan variere betydeligt mellem institutter og efter valg af endeligt lån.

På Rådtilpenge.dk’s prisportal Tjek Boliglån kan du sammenligene priser på boliglån på tværs af penge- og realkreditinstitutter.

På FinansDanmark og Forbrugerrådets prisportal Pengepriser.dk kan du finde oplysninger om, hvad det koster at låne penge hos forskellige pengeinstitutter.

Den endelige pris beror dog altid på en individuel vurdering, og derfor kan du først kende den endelig pris for din boligfinansiering, når du har modtaget et konkret tilbud.

Bliv forhåndsgodkendt til et lån

Det er en god idé at få en forhåndsgodkendelse til et lån – også kaldet et køberbevis. Så er du klar til at handle, hvis du finder drømmeboligen. Det kan have betydning, hvis sælger har dialog med flere potentielle købere.

Når du bliver forhåndsgodkendt, kigger penge- og realkreditinstituttet på dine indtægter og udgifter for at regne ud, hvad du har råd til at købe for inklusive de løbende udgifter på boligen. På den baggrund udsteder de normalt et bevis, der viser, hvor mange penge de er villige til at låne dig.

Udgifterne til eksempelvis ejendomsskatter, vand og varme kan variere meget for forskellige boliger, så budgettet er kun foreløbigt. Når du har fundet en bolig, skal du mere præcist regne ud, hvad det vil betyde for din økonomi at købe lige netop den.

Læs mere under FAKTA i venstre side.