Åbn alleLuk alle

1. Vælg institut og rådgiver

Hvis du skal købe bolig, står du sandsynligvis overfor en af livets største investeringsbeslutninger – med stor betydning for både økonomi og trivsel. Derfor bør du også overveje finansieringsmulighederne og få rådgivning, inden du finder boligen.

Valg af institut og rådgiver

Du bør på forhånd overveje hvilken bank og hvilket realkreditinstitut, der skal være med til at finansiere dit boligkøb. Orientér dig på penge- og realkreditinstitutternes hjemmesider, hvor du kan finde beregnere til forskellige låntyper. På den måde kan du finde og sammenligne bidragssatser og øvrige omkostninger ved lånet. Endelig bør du indhente tilbud fra flere udbydere for at stå bedst muligt i forhandlingerne om vilkår for finansieringen.

Når du bliver boligejer med realkreditlån får du et finansielt produkt, der indebærer en vis grad af spekulation. Du skal også tænke på, at banker og realkreditinstitutter er både rådgivere og sælgere af deres produkter. Det kan derfor være en god idé, at du rådfører dig med en uvildig rådgiver, inden du træffer endelig beslutning om valg af lån.

Sammenlign priser med prisguider og beregnere

Du kan finde beregnere på alle institutternes hjemmesider. Vær særligt opmærksom på bidragssatser og stiftelsesomkostninger, som kan variere betydeligt mellem institutter og efter valg af endeligt lån.

På Realkreditrådets hjemmeside kan du finde en prisguide, der fortæller om optagelse af realkreditlån hos BRFKredit, Nordea Kredit, Nykredit, Realkredit Danmark og Totalkredit. Prisguiden er udarbejdet i samarbejde med Realkreditforeningen.

På Finansrådets og Forbrugerrådets prisportal kan du finde oplysninger om, hvad det koster at låne penge hos forskellige pengeinstitutter.

Realkreditrådets prisguide
Finansrådets og Forbrugerrådets prisportal

Den endelige pris beror dog altid på en individuel vurdering, og derfor kan du først kende den endelig pris for din boligfinansiering, når du har modtaget et konkret tilbud.

Bliv forhåndsgodkendt til et lån

Det er en god idé at få en forhåndsgodkendelse til et lån – også kaldet et køberbevis. Så er du klar til at handle og viser sælger, at du er seriøs. Det kan have betydning, hvis sælger har dialog med flere potentielle købere.

Når du bliver forhåndsgodkendt, kigger penge- og realkreditinstituttet på dine indtægter og udgifter og regner ud, hvad du efter deres vurdering har råd til at købe bolig for og have af løbende udgifter til bolig. På den baggrund udsteder de normalt et bevis, der viser, hvor mange penge de er villige til at låne dig.

Udgifterne til eksempelvis ejendomsskat, vand og varme kan variere meget for forskellige boliger. Det budget, du lægger, er derfor kun foreløbigt. Når du har fundet en bolig, skal du mere præcist regne ud, hvad det vil betyde for din økonomi at købe lige netop den.