Åbn alleLuk alle

Vinduer

En betydelig del af husets varme forsvinder bogstavelig talt lige ud ad vinduerne. For at spare på varmeregningen kan du vælge at investere i helt nye vinduer eller at energirenovere de gamle.

Myter om gamle vinduer

Det er en myte, at det altid kan betale sig at skifte gamle vinduer ud med nye. Masser af gamle vinduer af kernetræ kan med fordel renoveres. Fx med forsatsvinduer, som hjælper med at holde på varmen.

Læs mere om, hvordan du renoverer de gamle vinduer

Gør det selv-arbejde

Du kan godt selv indkøbe og montere vinduer. Men inden du går i gang, bør du sætte dig grundigt ind i sagerne og følge en eventuel anvisning nøje. Hvis du monterer vinduerne forkert, vil du ikke få maksimal glæde af deres isoleringsegenskaber, fx fordi tilslutningen mellem karm og ydervæg ikke er korrekt udført. Du risikerer også, at vinduernes levetid nedsættes. Udføres fugerne mellem vindue og ydervæg forkert, fx ved at du laver en helt tæt, elastisk fuge både ude og inde, risikerer du, at der ophobes fugt, som kan føre til, at vinduet bliver angrebet af råd.

Du kan også godt selv renovere de gamle vinduer. Vær dog opmærksom på, at selvom dine trævinduer er meget gamle (fra før 1950), er det ikke sikkert, de skal have den store tur. Fx kan det ofte betale sig at lade det gamle blyholdige lag maling sidde på vinduerne og i stedet blot male det over. Det gamle lag beskytter nemlig træet meget bedre end de nye malingstyper på markedet.

Bruger du professionelle til at tage de gamle vinduer ud og montere de nye, kan de normalt klare det på få dage. Vær også opmærksom på, at du kan få ret til skattefradrag, hvis du bruger en håndværker.

Styr på byggeprocessen

Der er mange ting at holde styr på under et byggeprojekt. Også selvom du ikke bygger et helt hus, men blot renoverer eller bygger til.

Forløbet i et mindre byggeprojekt er dog nogenlunde det samme, som hvis du bygger fra bunden. Du skal stadig indhente tilbud, lave aftaler med håndværkerne, have styr på forsikringer, styre og føre tilsyn med byggeriet og sikre dig, at håndværkerne afleverer det, I har aftalt. Derfor kan du med fordel starte med at læse mere om byggeprocessen og få styr på det hele.

Læs mere om byggeprocessen