3. Planlægning af vinduer

Valget af nye vinduer er en afvejning af forskellige faktorer som pris, kvalitet, udseende og isoleringsevne.

Valg af vinduer

Der vil normalt være en ret direkte sammenhæng mellem vinduets pris og dets ydeevne og levetid. Når du vælger vinuer kan du med fordel tage stilling til følgende:

  • Type – skal det være traditionelle sidehængslede vinduer, eller skal de have et andet åbneprincip, topstyrede måske?
  • Materialer – skal vinduerne være af træ eller af mere vedligeholdelsesfrie materialer som aluminium eller plast?
  • Isoleringsevne – er du tilfreds med at opfylde mindstekravene, eller er det vigtigt for dig at få den absolut største besparelse på varmebudgettet? Husk i den forbindelse, at hvis resten af bygningen er dårligt isoleret, giver gode vinduer kun en minimal besparelse, da varmen kan fise ud gennem væggen.
  • Ruder – ud over isoleringsevnen fås moderne energiruder med mulighed for en lang række egenskaber i form af bl.a. ekstra lyddæmpning, sikkerhed mod hærværk og indbrud, solafskærmning og brandsikring. De allerbedst varme- og lydisolerende ruder er med tre lag. Ulempen her er, at ruden bliver meget tyk (omkring 36 mm) og tung.
  • Stil, udsende og farver.

Du kan lade et håndværksfirma, typisk en tømrermester, stå for indkøb og montering, eller du kan selv stå for indkøb og montering af de nye vinduer. Nogle vinduesproducenter har specialiseret sig i at levere direkte til private købere. Hvis der er tale om standardprodukter, kan du i nogle tilfælde købe via producentens hjemmeside og få vinduerne leveret inden for få dage. Nogle producenter sælger ikke direkte til private, men kun via byggevareforhandlere eller håndværksfirmaer.

Da mange vinduer dog produceres på ordre og efter mål, må du normalt forvente minimum nogle ugers leveringstid.

Under alle omstændigheder er det en god idé at forlange at få et fast tilbud på vinduerne og evt. isætning samt bortkørsel af de gamle.

Opmåling til nye vinduer

Vælger du selv at tage mål til de nye vinduer, skal du være opmærksom på, at der skal afsættes plads til en fuge på omkring 10 mm hele vejen rundt om vinduet. Når du måler op, er det murhullets højde og bredde, som er interessant, og det måler du nemmest udefra. Men når du bestiller vindue, er det de udvendige karmmål, som skal opgives, altså murhullet minus fugebredden. Du skal også sikre dig, at murhullet ikke er skævt. Det sikrer du dig ved at tage diagonalmål fra hjørne til hjørne. De to diagonalmål skal være ens.

Tager du forkerte mål, og får du som følge af det leveret vinduer, som ikke passer i murhullerne, er det dig selv og ikke leverandøren, som må tage tabet. Bruger du professionelle håndværkere igennem hele processen, er det håndværkeren, som har ansvaret for korrekt opmåling, leverance og montering af vinduerne.

Tilbud, aftaler og tidsplaner

Planlæg så mange detaljer som muligt, så du har et godt udgangspunkt for at indhente tilbud fra håndværkerne og og indgå konkrete aftaler. Det er en god idé også at tage en rådgiver med på råd i denne fase. En rådgiver kan hjælpe dig med at beskrive det, du skal have tilbud på og kan også hjælpe dig med efterfølgende at vælge mellem de indkomne tilbud, beskrive projektet og lægge en plan for arbejdet.

Du har også brug for at tage stilling til, hvilken entrepriseform du skal vælge og om du evt. skal tegne en forsikring i forbindelse med byggeriet.

Lav aftaler med håndværkerne

Inden du bestiller arbejdet, bør du lave en skriftlig aftale med håndværkerne. Du kan med fordel benytte Standardaftalen AB-forbruger, som er et frivilligt aftalegrundlag mellem håndværkere og forbrugere. Hvis du undervejs i byggeprojektet beslutter dig for at lave ændringer i planen, bør du igen indhente tilbud og lave en fast aftale med håndværkerne om pris, kvalitet og opgavens omfang.

AB-Forbruger Standardkontrakt

AB-Forbruger Tillægsaftale

AB-Forbruger (Standardaftalebetingelser)