Åbn alleLuk alle

Vinterens vedligeholdelse

Tjek din boligs ventilation

Om vinteren skal du være ekstra opmærksom på indeklimaet. I den kolde periode vil mange være mindre tilbøjelige til at lufte ud, og det kan give problemer med fugt og dårlig luft. Også træk, dårlig isolering og forkerte materialer kan give et usundt og ubehageligt indeklima.

Hvis din bolig er dårligt ventileret og har forringet luftskifte, kan du opleve gener som hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær m.m. Mangelfuld ventilation kan også betyde forhøjede fugtniveauer, som tillader fugten at sætte sig i ydervægge, gulve og lofter. Her kan den danne grobund for fugtskader og skimmelsvamp.

Hvis du er i tvivl, om din bolig er dårlig ventileret, er her nogle tegn, som du kan holde øje med:

 • Dug på indersiden af lukkede vinduer med termoruder eller andre to-lags ruder
 • Muggen og indelukket lugt i boligen
 • Mug og sorte skjolder på indersiden af ydervægge, fx bag møbler.

Tjek for skimmelsvamp

Skimmelsvampe kan dukke op på både synlige og skjulte bygningsdele, hvis der opstår fugtproblemer. I modsætning til fx hussvamp anretter skimmelsvamp ikke alvorlige skader på huset, men de er usunde for mennesker, især folk med allergi og astma.

Du kan selv være med til at forhindre, at der opstår skimmelsvamp i din bolig. Først og fremmest kan du være opmærksom på, at der ikke er for fugtigt i din bolig, så der ikke er grobund for skimmelsvampvækst.

Du kan også holde øje med steder i din bolig, som typisk er sårbare overfor skimmelvækst. Hvis du hurtigt griber ind, når du ser tegn på skimmelvækst, kan du undgå, at skimmelsvampen udvikler sig. Du bør i sær holde øje med:

 • Rum med dårlig udluftning og høj fugtbelastning som badeværelset, hvor især fugerne omkring badet angribes
 • Rum, der er dårligt ventilerede, dårligt isolerede og som er fugtige. Her kan skimmelsvampene vokse på vægge og lofter og bag møbler, skabe og reoler
 • Bag vægbeklædninger kan der gro skimmelsvamp, og det bliver ofte først opdaget i forbindelse med tekniske undersøgelser eller ombygning. Løst og bulet tapet kan dog være tegn på fugt
 • Fugtige kældre og på lofter.

Det er ikke altid, at man som boligejer kan forudsige, hvor og hvornår fugt og skimmelsvamp opstår. Selv i helt nye eller ombyggede huse kan konstruktionerne være alvorligt angrebet af skimmelsvamp, hvis byggematerialerne har været fugtige eller våde inden indbygning, eller hvis der er lavet fejl i konstruktioner eller udførelse. Som boligejer opdager man nogle gange først skaderne, når der er kommet synlig skimmelsvampvækst i bygningen. Med en byggeskadeforsikring er man som boligejer forsikret økonomisk mod væsentlige byggeskader forårsaget af fx skimmelsvamp.

Sne på tage

Større ophobning af sne på tage skal tages alvorligt. Du bør som bygningsejer være opmærksom på, om der i perioder med flere dages snefald opstår sneophobning på taget, eller om der er fare for tøvejr og dermed fare for at sne og is styrter ned på områder, hvor personer færdes, fx fortove og pladser.

Særligt ved bygninger som haller og landbrugsbygninger med stor spændevidde kan det være vigtigt at holde øje med snemængderne på taget for at undgå tagkollaps. Det anbefales, at du tager følgende forholdsregler, for at undgå personskader:

 • Fjern sneen
 • Tjek at bygningen er konstrueret til at bære store snemængder
 • Vedligehold bygningen
 • Undlad at bruge bygningen ved kombinationen af kraftig storm og snevejr, hvis der er tvivl om sikkerheden

Det er altid bygningsejeren, der har ansvaret for, at bygningen er sikker at opholde sig i. Er der tvivl om sikkerheden i bygningen, bør du kontakte en byggeteknisk rådgiver som kan vurdere, om bygningen er tilstrækkeligt stabil.

Erhvervs- og Byggestyrelsen udarbejdede i 2010 en pjece med 10 gode råd om, hvordan du rydder dit tag for sne.

Pjece: Hvordan rydder jeg mit tag for sne?