Kælder

  • Opdateret 5. september 2019

Spørgsmål

Hej - Vi har forelsket os i et hus, der er 64 m2 i grundplan og med fuld kælder i 'boligkvalitet' - som der står i opstilling.

Huset er i meget meget fin stand - også kælderen, og skal jo reelt bruges til beboelse, selv om den ikke er godkendt til dette.

Ellers er huset ikke relevant for os.

Hvad skal vi være opmærksomme på i forhold til dette ?

Vi er klar over, at det ikke ville kunne blive godkendt - og det gør for så vidt heller ikke noget. Men kan der blive juridiske problemer siden hen - feks ved et senere salg, som kan gøre at husets værdi forringes ?

Eller er der andre ting, som gør, at det ikke er tilrådeligt at købe et hus, hvor der er m2, der ikke er godkendt til beboelse, men skal bruges om sådan ?

Svar

Kære Spørger,

Helt grundlæggende skal I være opmærksomme på, at det ikke er en tilfældighed der medfører, at en kælder ikke er godkendt til beboelse og dermed soverum. Årsagen hertil er således, at kælderen ikke opfylder bygningsreglementets krav til godkendelse, idet de væsentligste årsager hertil gerne er:

- Mindst én af kælderydervæggene skal svare til en almindelig husfacade i forhold til det omgivende terræn.
- Der skal være mindst 2,30 m fra gulv til loft.
- Der skal være mindst ét vindue til det fri i hvert kælderrum.
- Der skal være redningsåbning direkte til det fri.
- Indeklimaet i rummet skal være sundt og sikkert.
- Kælderen må ikke være kold og fugtig.

Som det følger af de angivne krav ligger der både sikkerheds- og sundhedsmæssige hensyn bag betingelserne for at få godkendt et kælderareal til beboelse. Derfor kan det ikke anbefales, at man anvender en istandsat kælder til beboelse og herunder natophold, hvis ikke det kan godkendes til beboelse.

Måtte man kunne opnå godkendelse af kælderen til beboelse skal man samtidig være opmærksom på, at det yderligere areal skal kunne indeholdes indenfor den gældende bebyggelsesprocent, ligesom der vil være en skattemæssig konsekvens, når et kælderareal inddrages i beboelsesarealet.

Rasmus H. E. Agathon
Danske Boligadvokater, Frederiksberg

Dette spørgsmål er besvaret af:

Rasmus Hannibal Edberg Agathon
Har du husket at læse det med småt, og har du det fulde overblik over forpligtelserne ved handlen?​

Ellers er det en god idé at få indsat et advokatforbehold i købsaftalen og lade Virtus’ boligadvokater rådgive dig i købet af din drømmebolig.

​Virtus’ boligadvokater har mange års erfaring inden for ejendomshandel, bolighandel og lejeret. Vi hjælper vores klienter med købet af deres drømmeboliger og styrer dem sikkert igennem faldgrupperne ved køb af ejerboliger og andelsboliger. Vi fører derudover retssager omkring mangler ved fast ejendom og har derved skabt en specialistviden inden for mange af de områder, der typisk kan give udfordringer efterfølgende.

​Vores boligadvokater udarbejder en overskuelig oversigt over de væsentlige forpligtelser samt forhold, som man som køber skal være opmærksom på. Herudover styrer Virtus boligadvokater processen sikkert i mål ved tinglysning af skøde, udarbejdelse af refusionsopgørelse og en positiv koordinering med mægler og bank.

Se Tidligere Indlæg fra eksperten