Ansvarsfraskrivelse ved salg af syge forældres hus

  • Opdateret 18. november 2022

Spørgsmål

Kære BOLIGadvokat

Vores mor og stedfar er blevet gamle og syge, og er derfor flyttet fra deres hus på plejehjem.

Vi - børnene - står nu med ansvaret for tømning og salg af huset. Huset står i vores mors navn.

Fremtidsfuldmagten for vores mor er i kraft.

Kan vi sælge huset som “dødsbo” selvom de stadig lever, for ikke at blive gjort ansvarlige for fejl og mangler, vi ikke kender til?

De er ikke selv i stand til at videregive oplysninger om huset.

Hvis ikke det kan sælges som dødsbo, kan vi så benytte anden metode med klausul om ansvarsfritagelse f.eks. ved hjælp af lægeerklæring?

Svar

Kære Spørger

I kan som børn/pårørende/fuldmagtshavere ikke af en køber blive gjort ansvarlige for fejl og mangler, da I sælger huset for jeres forældre og således ikke kan betragtes som den egentlige sælger.

Udfordringen består i at sikre at ansvaret for jeres forældre – som reelle sælgere - minimeres. I den forbindelse vil det være relevant at gøre brug af huseftersynsordningen, der omfatter udarbejdelse af elinstallationsrapport og tilstandsrapport. Derudover bør køber skriftligt oplyses om, at ejendommens ejere ikke er i stand til at give oplysninger om ejendommen, hvorfor køber i højere grad end normalt må/bør undersøge ejendommen forud for køb. I den forbindelse anbefales det desuden, at der udarbejdes og indsættes en konkret ansvarsfraskrivelse i købsaftalen med køber.

I anbefales at tage kontakt til en boligadvokat for konkret rådgivning.

Med venlig hilsen/Kind regards

Cecilia Veistrup

Dansk BOLIGadvokat, Hillerød