Gaveafgift ifm. ugiftes køb af bolig

  • Opdateret 10. februar 2021

Spørgsmål

Hej

Min kæreste og jeg er blevet tilbudt at købe en andelslejlighed.

Vi vil gerne eje en halvdel af boligen hver, men vi har lidt forskellige økonomiske forudsætninger.

Min kæreste har halvdelen af værdien kontant, hvorimod jeg skal låne halvdelen af beløbet i banken.

Når vi ejer halvdelen hver, er der så noget, som vi skal være opmærksomme på i forhold til skat og mere specifikt gaveafgift?

Vi er i tvivl om, min kærestes kontante beløb kan opfattes som en gave.

Svar

Kære Spørger

Umiddelbart er der ikke noget, som kræver jeres særlige opmærksomhed i forhold til skat og afgifter. Som jeg forstår sagen, betaler I hver halvdelen af købesummen for andelen. Én af jer betaler kontant, og én anden låner pengene. Det udløser ingen skat eller afgift. Det kunne det have gjort, hvis det var den ene af jer, som betalt hele købesummen. Det er dog ikke tilfældet, som jeg forstår situationen.

Hvis I derimod begge hæfter for det lån, som skal optages til finansiering af halvdelen af købesummen, kan dette dog udløse afgifts- eller skattemæssige konsekvenser. I så fald har én af jer reelt finansieret 75% og den anden kun 25% af købesummen, og da I ejer andelen 50/50, kan forskellen (25%) blive anset som en gave, der kan udløse skat eller afgift.

Med venlig hilsen / best regards

Henrik Palmkvist
Dansk BOLIGadvokat, København

Dette spørgsmål er besvaret af:

Henrik Palmkvist
Specialeområder er: Køb og salg af fast ejendom, Andelsbolig- og ejerforeningsforhold, Entrepriseret, Mangler ved fast ejendom, Lejeret og retssager.

Se Tidligere Indlæg fra eksperten