Spørgsmål
Kære BOLIGadvokat
Jeg vil høre, hvilke dispositioner man kan foretage i en fælles have uden at indhente accept fra øvrige parter med fælles brugsret?
Vi er to ejere, som har den fælles brugsret.
Må den ene part f.eks. beskære og ændre beplantning uden den andens accept?
Svar
Kære Spørger
Det er en konkret vurdering, hvilke dispositioner man må foretage uden den andens samtykke.
Først og fremmest må man se, om der findes nogle regler herom. Det kunne eksempelvis være i vedtægter eller en samejeoverenskomst. Hvis der ikke findes sådanne dokumenter, eller hvis disse er tavse om spørgsmålet, vil udgangspunktet være, at det er begrænset, hvad man kan foretage af dispositioner. Dog kan der være omstændigheder, der taler for noget andet, men det vil afhænge af, hvordan parterne i praksis har disponeret, og om der herved kan være opstået en sædvane.
Kan der ikke statueres en sædvane, falder man tilbage på udgangspunktet. I min optik vil det indebære, at man kun kan vedligeholde haven. Således vil en ejer ikke uden samtykke kunne ændre beplantningen. Retten til beskæring vil afhænge af omfanget. I tilfælde af ren vedligeholdelse kan der godt disponeres ensidigt, hvorimod dispositioner, der medfører en reel ændring, vil kræve den anden ejers samtykke.
Med venlig hilsen
Henrik Palmkvist
Dansk BOLIGadvokat, København Ø
Dette spørgsmål er besvaret af:
Henrik Palmkvist
Specialeområder er: Køb og salg af fast ejendom, Andelsbolig- og ejerforeningsforhold, Entrepriseret, Mangler ved fast ejendom, Lejeret og retssager.