Lejers ansvar for skade påført ejendommen

  • Opdateret 27. juni 2022

Spørgsmål

Kære BOLIGadvokat

Såfremt lejer pådrager skade på erhvervsejendommen, er han så objektiv ansvarlig? Måske efter ELL § 40?

Er der nogle undtagelser hertil? For eksempel, hvis lejers maskine går i stykker, hvilket resulterer i skade, der så giver efter-skader i boligerne i underetagen.

Vil lejeren virkelig være objektiv ansvarlig, selvom producenten og leverandøren af maskinen ifalder et culpaansvar? Det virker urimeligt.

Det skal siges, at alle har forsikringer.

Svar

Kære Spørger

Svaret på dit spørgsmål afhænger af flere faktorer og er en i alle tilfælde konkret afvejning af forholdene, herunder bl.a. indholdet af lejekontrakten.

Udgangspunktet er dog, at en lejer er ansvarlig for de skader, som påføres lejemålet og evt. andre boliger/bygningsdele, når lejer har foretaget installation af en maskinen, foretaget ombygning af lejemålet, ect.

Det er i forholdet mellem lejer og udlejer uden betydning om skaden kan henføres til eksempelvis en produktionsfejl på en maskine, forkert foretagne ombygninger af en håndværker mm. når installationen/ombygning er sket på lejers initiativ/kan henføres til lejers forhold.

Lejer vil muligvis kunne søge dækning hos producenten af en maskine/håndværkeren, for den udgift lejer har til udbedringen af skaden i lejemålet, såfremt erstatningsbetingelserne kan opfyldes.

Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til en BOLIGadvokat, så du kan få konkret rådgivning og hjælp i din situation.

Med venlig hilsen

Cecilia Veistrup

Dansk BOLIGadvokat, Hillerød