Spørgsmål
Til BOLIGadvokater, Har med stor interesse læst tidligere spørgsmål og svar om fremleje. Uden at være jurist synes 2-årsreglen at være ganske forståelig. Det jeg imidlertid savner svar på er følgende situation: Har man som lejer een gang betjent sig af muligheden for at fremleje 2 år pga studer og udstationering (vi er et par hvor den ene vil være under 2 årig master uddannelse mens den anden arbejder), vil man da efterfølgende kunne gøre brug af reglen igen efter at have været hjemme og bebo sit lejemål i en kortere eller længere periode?
Svar
Reglen om ret til fremleje ved midlertidigt fravær gælder ubegrænset. Det indebærer, at man som lejer kan have flere perioder, hvor man er væk fra lejligheden midlertidigt og fremlejer den i denne periode for efterfølgende at komme tilbage og bo i lejligheden på igen. Det afgørende er, at fraværet er midlertidigt, og planen er at vende tilbage til lejligheden igen.
Der er ingen regler om, hvor længe man skal bo lejligheden efter endt fravær, før man igen må rejse væk og fremleje lejligheden på ny. Det er en konkret vurdering, hvor man må se på, om der er tale om to ophold eller reelt ét. Opstår der uenighed mellem parterne herom, vil Boligretten skulle afgøre spørgsmålet. Boligretten er Byretten, hvor der er mulighed for, at Retten tiltrædes af to lægdommere. Boligrettens afgørelser kan ankes til Østre Landsret.
Med venlig hilsen / best regards
Henrik Palmkvist
Advokat (H)
Dette spørgsmål er besvaret af:
Henrik Palmkvist
Specialeområder er: Køb og salg af fast ejendom, Andelsbolig- og ejerforeningsforhold, Entrepriseret, Mangler ved fast ejendom, Lejeret og retssager.