Salg af hus til ven

  • Opdateret 6. september 2021

Spørgsmål

Min kæreste står i den situation, at et ældre ægtepar, som han har et nært forhold til, netop er flyttet på plejehjem og står med et hus, de skal sælge.

De har ingen børn eller andre som skal have nogen tvangsarv og det er ham som står i testamentet.

Vi vil gerne købe huset og de ser også gerne at det er os der får det - for dem er prisen ikke afgørende, de vil blot have nok til deres alderdom.

Huset har en offentlig ejendomsvurdering på 3,15 mio. og vores spørgsmål er så; hvor meget eller hvor lidt er det tilladt at vi kan købe huset for?

Svar

I kan i princippet aftale den købesum, som I vil, men hvis I handler til en pris, der er under markedsprisen, vil differencen mellem denne og købesummen blive anset som en gave. En sådan gave beskattes som personlig indkomst, idet I ikke er beslægtet med sælgerne.

Mellem nærtstående, hvor der gælder særlige lempelige regler for beskatning af gaver - den såkaldte gaveafgiftskreds - er der mulighed for at overdrage en fast ejendom til +/-15% af den offentlige ejendomsværdi. Denne mulighed kan I imidlertid ikke benytte jer af, da I ikke er beslægtede.

Hvis din kæreste derimod overtog huset som arv, vil han som reglerne er nu formentlig have mulighed for at udtage huset til en værdi på 15% under den offentlige vurdering.”

Med venlig hilsen

Henrik Palmkvist

Dansk BOLIGadvokat, København Ø