Udlejning af lejlighed

  • Opdateret 9. august 2024

Spørgsmål

Til rette vedkommende, Jeg er ved at købe en lejlighed, som jeg ønsker at udleje, indtil jeg selv skal bruge den om 2-3 år, da jeg der forventet at vende tilbage til Danmark efter udenlandsophold, og bo i lejligheden. Jeg er usikker på fortolkningen af lejeloven mht. muligheden for at opsige lejer. Lejelovens Paragraph 170 stk. 3, tillader opsigelse, hvis jeg selv skal anvende lejligheden, og ejer den på tidspunktet for lejemålets indgåelse. Imidlertid stipulerer lejelovens paragraph 172 stk. 4, at jeg tidligere også skal have beboet lejligheden. Jeg synes de tre paragraffer 170-172 er lidt modsætte de, og beder om jeres tolkning og rådgivning af, om det er muligt for mig at opsige lejer, når jeg selv skal bruge lejligheden, selvom jeg ikke selv har beboet lejligheden tidligere.

Svar

Hvis den lejlighed, du planlægger at købe, er en ejerlejlighed, kan du i medfør af § 171, stk. 1, nr. 1, og § 172, stk. 4 kun opsige denne, hvis du har boet i lejligheden selv forinden udlejning.

Der gælder som udgangspunkt 1 års opsigelsesvarsel i den situation, og derudover skal der foretages en hensynsafvejning af om opsigelsen er rimelig set ud fra parternes ”forhold” til lejligheden.

Der gælder imidlertid en lempeligere regel i § 170, stk. 1, nr. 3, hvorefter der kan opsiges med 1 års varsel. Brugen af denne bestemmelse kræver imidlertid også, at du har bebeoet lejligheden forinden udlejning.

Der kan også være mulighed for at gøre aftalen tidsbegrænset, hvorved lejemålet ophører til et i forvejen aftalt tidspunkt – uden brug af opsigelsesreglerne. Der gælder dog i den forbindelse særlige krav til udformning af lejekontrakten.

Jeg vil klart anbefale dig at tale med en boligadvokat, inden du køber og udlejer lejligheden, så du får konkret rådgivning og bistand i forhold til lejelovens mange regler.

Med venlig hilsen
Cecilia Nakskov Veistrup
Advokat (L)

Dette spørgsmål er besvaret af:

Cecilia Nakskov Veistrup
Kompetenceområder:
køb- og salg af fast ejendom,
andelsbolig- og ejerforeningsforhold,
mangler ved fast ejendom,
erhvervs- og boliglejeret,
entrepriseret,
retssager.

Se Tidligere Indlæg fra eksperten