Udløb af brugsretsaftale

  • Opdateret 6. oktober 2022

Spørgsmål

Kære BOLIGadvokat

Vi er ejere af en ejerlejlighed i et dobbelthus med fælles matrikel.

For snart 30 år siden blev der lavet en brugsretsaftale (tinglyst), hvor fællesarealet blev opdelt i to haver med et deklarationssnit.

Denne aftale udløber om 2 år.

Sagen er den, at nu skal vores naboer sælge og de vil have os til at underskrive en ny 30-års aftale, men det er vi ikke sikre på er en god løsning.

Vi ved ikke hvordan det påvirker værdien af vores bolig, eller om vi skal kompenseres på en eller måde.

Hvordan skal vi forholde os?

Svar

Kære Spørger

Formentlig vil det ikke påvirke værdien af jeres bolig at underskrive aftalen – i al fald ikke negativt.

Det er helt sædvanligt, at der indgås sådanne aftaler. Det skyldes, at der ifølge udstykningsloven ikke kan indgås aftaler for et længere tidsrum end 30 år, når det gælder brugsret til grunde/udendørsarealer.

Man kan derfor ikke blot skrive i ejerforeningens vedtægter, at et nærmere bestemt stykke af haven hører til henholdsvis den ene og den anden lejlighed. I stedet skriver man, at brugsretten gælder indtil videre, men at den til enhver tid kan opsiges med 30 år varsel.

Derfor undrer det mig, at jeres aftale er udformet på den måde, at den udløber 30 år efter dens tilblivelse. Det er usædvanligt.

Det har dog almindeligvis en større værdi for en bolig, at der er egen have end fælles have. Derfor må det have formodningen for sig, at en sådan aftale mest vil være til gavn for jer.

Med venlig hilsen

Henrik Palmkvist

Dansk BOLIGadvokat, København Ø