5. Markedsfør boligen

Det er vigtigt, at boligen præsenterer sig godt over for købere i hele salgsperioden. Det kan derfor godt betale sig at forberede sig godt og at tilrettelægge nogle rutiner, så det bliver overkommeligt for dig og din familie at sælge boligen og have fremvisninger.

Som selvsælger har du ikke pligt til at lave en salgsopstilling, men der skal skrives en tekst og tages fotos til din boligannonce.

En god salgsannonce indeholder en grundig, tillokkende beskrivelse af boligen og iøjnefaldende fotos. Når du skal udarbejde din annonce, er det vigtigt med blikfang. Den skal gerne skille sig ud fra mængden. Er det en lejlighed, du skal sælge, vil et facadebillede af ejendommen nogle gange gøre sig godt, andre gange er det ikke særligt fængende. Et lækkert badeværelse eller et flot køkken vil altid tiltrække sig opmærksomhed.

Det er det bedste ved ejendommen, der skal fremhæves. Sæt evt. et ”stemningsbillede” på, fx et fotografi af et bålsted eller en hængekøje, hvis det er haven, der skal fremhæves.

Når du skriver teksten, skal du også her fremhæve de positive ting. Sørg for ikke blot at opremse alle husets værelser og rum, men også rummenes funktioner: Du kan fx skrive ”Flot østvendt køkken med lille spiseplads, så børnene kan lave deres lektier, imens du skræller kartofler”, eller ”Vestvendt terrasse, hvor den smukke solnedgang kan nydes”.

En god plantegning er også en god idé at få med. Indretning, fordeling af rum og placering af værelser er afgørende for mange købere. Vær grundig og sørg for at alle vinduer og døre figurerer på tegningen.

Ejerudgift

Du kan med fordel beregne ”ejerudgiften” på boligen og anføre den i annoncen, da det er et parameter, som mange købere er interesserede i. Ejerudgiften giver grundlag for at sammenligne boligens løbende udgifter med andre boliger. Ejendomsværdiskatten indgår i beregningen af ejerudgiften sammen med grundskyld, ejendomsforsikring samt øvrige udgifter, som køber er forpligtet til at afholde som ejer – fx renovation, rottebekæmpelse, skorstensfejning, evt. fællesudgifter til ejerforening/grundejerforening og ydelser på eventuel gæld, som overtages af køber uden for købesummen. Ejerudgiften omfatter ikke forbrugsafhængige udgifter.

Udregn ejerudgiften pr. måned og år for din bolig og sæt den ind i din salgsannonce, da de fleste selvsalgsportaler viser den.

Før du uploader din boligannonce, skal du sørge for, at der ikke er fejl – hverken faktuelle eller stave- eller slåfejl. Det er en rigtig god idé at få en til at læse korrektur på annoncen, før du offentliggør den.

Du kan som selvsælger gøre meget for at hjælpe salget på vej, og det er en god idé at gå i gang, allerede inden du tager fotografier til salgsannoncen. Få udført alle store og små reparationer og eventuelle tiltrængte malerarbejder. Du kan komme langt ved at udbedre åbenlyse småskader som løse skruer i dørhåndtag eller beslag, pletter på vægge, tapetskader, ridser i døre og vægge, revnede fliser, manglende gulvlister og døre og hængsler, der knirker. Gør du ikke det, kan du komme til at signalere, at du ikke har vedligeholdt boligen ordentligt.

Det er vigtigt, at den kommende køber får et godt førstehåndsindtryk af boligen. Ryd derfor op foran indgangen, vask eller mal hoveddøren og sæt en fin blomsterkrukke ved siden af. Slå græsset, tør havemøblerne af og sæt dem pænt. Pak dine personlige ting væk, så boligen fremstår neutral. Ryddeliggør boligen så vidt muligt, og sørg for at der er rent overalt. Puds vinduerne. Hvis du har husdyr, bør du sørge for at fjerne dyrets madskåle. Sørg for at kattebakken er væk, at marsvineburet er rent, og at en eventuel hund ikke er til stede ved fremvisninger.

Det er afgørende, at huset virker indbydende, når dine potentielt kommende købere er til fremvisning, for de skal gerne få en følelse af, at netop denne bolig kan være deres hjem.